Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ο λαγός και η χελώνα (παραγωγή γραπτού λόγου)


Στα πλαίσια του μαθήματος της γλώσσας, ζητήθηκε από τους μαθητές να τελειώσουν το ημιτελές κείμενο της σελίδας 35 του τετραδίου εργασιών για τον μύθο του λαγού και της χελώνας. Παρακάτω παρατίθεται το καλύτερο κείμενο που γράφτηκε μέσα στην  τάξη. Να σημειώσουμε ότι το παρακάτω κείμενο είναι το αυτούσιο κείμενο με μόνες διορθώσεις, τα ορθογραφικά λάθη, κάποιους συνδέσμους και τον χωρισμό παραγράφων. Καμία άλλη διόρθωση δεν έγινε.

Ο λαγός και η Χελώνα

  Μια φορά κι έναν καιρό, μάλωναν η χελώνα κι ο λαγός για το ποιος είναι ο πιο γρήγορος. 
"Εγώ είμαι πιο γρήγορος απ' όλα τα ζώα", έλεγε ο λαγός υπερήφανα. 
Η χελώνα του έλεγε: "Μην υπερηφανεύεσαι λαγέ, υπάρχουν πολλοί που μπορούν να σε νικήσουν". 
"Κάνουμε έναν αγώνα δρόμου", ρώτησε η ο λαγός βέβαιος πως θα κερδίσει.
"Ευχαρίστως", απάντησε η χελώνα.  (σημ. αυτό το κομμάτι υπήρχε στο τετράδιο εργασιών)

  Έτσι άρχισε ο αγώνας. Στο μεταξύ, είχαν μαζευτεί πολλά ζώα. Η αλεπού δίνει το σύνθημα, ο λαγός τρέχει σαν αυτοκίνητο και η χελώνα τρέχει σαν σαλιγκάρι. Ο λαγός είναι πολύ μπροστά και η χελώνα πολύ πίσω. Ο λαγός κοιτάει πίσω, ξανακοιτάει μα η χελώνα δεν φαίνεται πουθενά. Ο λαγός λέει να πάρει έναν υπνάκο. 
   Ενώ ο λαγός κοιμόταν, η χελώνα σιγα σιγα  πέρασε τον λαγό. Ήταν πολύ αργά πλέον για τον λαγό. Η χελώνα τερμάτισε. Όπως τα άλλα ζώα χειροκροτούσαν,  ο λαγός ξύπνησε και κατάλαβε ότι δεν έπρεπε να κοιμηθεί. Εκείνη την ώρα κατάλαβε ότι δεν πρέπει να είσαι μόνο γρήγορος αλλά πρέπει να είσαι έξυπνος και να μην είσαι τεμπέλης.
Δημήτρης Δ.