Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Η ηχώ

Η ηχώ είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο όταν βρισκόμαστε σε ένα ανοιχτό μέρος και φωνάξουμε δυνατά ξαναακούγονται οι τελευταίες λέξεις που είπαμε. Η ηχώ  λέγεται αλλιώς και αντίλαλος.


Ηχώ και Μυθολογία

Το φαινόμενο της ηχούς δεν πέρασε απαρατήρητο από τους αρχαίους Έλληνες που φρόντισαν να το περιβάλλουν με ωραίους  μύθους. Για τους αρχαίους Έλληνες η ηχώ ήταν μια νεράιδα (νύμφη) που ζούσε στα βουνά και τα δάση και ήταν πολύ καλή στη μουσική. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές ιστορίες που διηγούνται τη ζωή και το τέλος της.

Ηχώ και Πάνας

Ο Πάνας ήταν θεός των βοσκών και υπηρέτης του θεού Διονύσου. Όταν είδε την Ηχώ, η οποία ήταν πανέμορφη, την ερωτεύτηκε και ήθελε να την κάνει δικιά του. Η Ηχώ όμως δεν τον ήθελε κι έτσι ο Πάνας θύμωσε. Μαζί με τον Πάνα θύμωσαν και βοσκοί γιατί ο θεός τους δεν ήταν ευχαριστημένος. Έτσι έπιασαν την Ηχώ την σκότωσαν και την κομμάτιασαν. Η μητέρα Γη όμως, που αγαπούσε την Ηχώ έψαξε, βρήκε τα κομμάτια της νεράιδας σε διάφορα μέρη και τα έθαψε εκεί ακριβώς που τα βρήκε. Τα κομμάτια της Ηχούς διατήρησαν  τις μουσικές ικανότητες της νύμφης. Από τότε τα κομμάτια της επαναλαμβάνουν όποιοδήποτε ήχο ακούσουν

Ηχώ και Νάρκισσος

Ο Νάρκισσος ήταν ένας νέος από την Αθήνα. Ήταν τόσο όμορφος που όλα κορίτσια, όταν τον έβλεπαν τον ερωτεύονταν. Εκείνος όμως, δεν τους έδινε σημασία γιατί και αυτός είχε ερωτευτεί τον ίδιο του τον εαυτό! Η νύμφη Ηχώ έτυχε κι αυτή να τον δει και να τον ερωτευτεί τρελά! Ο Νάρκισσος όμως δεν της έδινε καμία σημασία, με αποτέλεσμα η Ηχώ να πέσει σε βαριά στεναχώρια και σιγά σιγά να τρελαίνεται. Το σώμα της εξαφανίστηκε και το μόνο πράγμα που έμεινε πίσω ήταν η φωνή της, η οποία όμως επαναλάμβανε μόνο ό,τι άκουγε.


Ηχώ και Ήρα

Η Ηχώ βοηθούσε τον Δία να απατά την Ήρα απασχολώντας την  με κουβέντα, τραγούδια και μουσική. Όταν η Ήρα  κατάλαβε ότι η Ηχώ την εξαπατούσε και ότι βοηθούσε τον άντρα της να κάνει απιστίες έγινε έξαλλη. Για να τιμωρήσει την Ηχώ της αφαίρεσε την φωνή της και το μόνο που μπορούσε να λέει πλέον  η Ηχώ ήταν μόνο ό,τι άκουγε.

Πηγή: Βικιπαίδεια